Een krantenknipsel uit het verleden

Nadat ik een blog geplaatst had over het leven van mijn overgrootmoeder Geertje in een Facebookgroep voor genealogie, kreeg ik een bericht. Nu krijg ik wel vaker van mijn mede-genealogen tips of informatie, het zijn zeer behulpzame mensen. Gisteren zag ik dat er een reactie was op mijn post, van ene Sieger Witvoet. Hij schreef dat hij gelezen had dat een dochter van mijn overgrootmoeder op 4-jarige leeftijd was overleden en dat ik vermoedde dat ze was verongelukt of verdronken en dat hij een krantenbericht had gevonden. Het gaat om het bericht in de header en hieronder. Een bericht uit de krant onder het kopje ‘plaatselijke berichten’ uit Abcoude, van 1 september 1920. Lees en huiver mee. De Kerkstraat in Abcoude, in 2018 kwam ik er voor het eerst, omdat daar de twee kerken van Abcoude staan, en er de begraafplaats is waar mijn overgrootmoeder moet hebben gelegen en mijn overgrootvader nog ligt. Van mijn vader wist ik dat hij lang op de Kerkstraat heeft gewoond, op twee verschillende adressen. Aan de achterkant van deze huizen loopt het riviertje de Angstel. Ik ken de situatie inmiddels dus. Bovendien is mijn grote liefde geboren aan de Kerkstraat in Abcoude, hoe toevallig wil je het hebben?

Terug naar het krantenbericht. Een paar regeltjes die alles zeggen. Het 4-jarig dochtertje (Anna Adriana) van A.M. (Anthonius Meijer, mijn overgrootvader), in de Kerkstraat, is zaterdagmiddag (28 augustus 1920) op een onbewaakt oogenblik te water geraakt en levenloos opgehaald… kippenvel. Wat een verdriet en leed in die paar zinnen. Mijn dochters vonden het een rare zin: levenloos opgehaald… Later dacht ik ineens: opgehaald, in deze constructie betekent het letterlijk: omhoog gehaald, uit het water getild, opgehaald uit het water. Levenloos…

Op de site www.delpher.nl kun je dus heel veel krantenberichten vinden. Ik had al wel van de site gehoord, maar had er nog nooit rondgekeken. Dat moet ik dus wat vaker gaan doen. Waarom kwam ik op het idee dat dit meisje was verdronken of verongelukt? Dat staat besloten in haar overlijdensakte. Daar staat geschreven dat op den acht en twintigsten Augustus dezes jaars, des namiddags ten vier ure, binnen deze gemeente… en dan komt het: de tekst ‘in het huis staande alhier’ is doorgestreept. Vandaar dus dat ik dacht het er iets buiten had plaatsgevonden. Kleine Anna Adriana, ze werd begraven op de katholieke begraafplaats verderop in de straat. Mijn oma was destijds drie jaar oud, ik heb nog een tijd gedacht dat zij een tweeling was samen met dit meisje, maar ze zijn hoogstwaarschijnlijk in hetzelfde jaar geboren, mijn oma op 18 december 1916 en Anna Adriana vroeg in het jaar, op 10 januari. Haar moeder was zwanger toen ze verdronk, en zou in februari bevallen van een dochter die ook Anna Adriana genoemd werd. Twee weken na de geboorte van dit meisje zou mijn overgrootmoeder in het kraambed overlijden op 35-jarige leeftijd.

(Visited 198 times, 1 visits today)

2 reacties

  1. Interessant verhaal. Het riviertje aan de Kerkstraat heet Het Gein. De Angstel loopt van het Abcoudermeer door Abcoude naar Baambrugge. Tegenover de Voordijk in Abcoude ter hoogte van de theekoepel begint Het Gein die naar Driemond loopt

    1. dank je voor je reactie. We gaan de situatie ter plekke nog eens bekijken. Mijn schoonmoeder woont nog in Abcoude, dus we komen er regelmatig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *