Gegevens gevonden over mijn overgrootmoeder in Amsterdam!

In mijn onderzoek naar mijn overgrootmoeder Anna Maria Geertruida Kodde was ik nog op zoek naar waar zij gebleven is na het overlijden van haar vader in 1900 en haar trouwdag in 1912. Als woonplaats op haar huwelijksakte staat Amsterdam vermeld, dus daar moest ik zoeken. 

Omdat ik druk was met andere dingen, was het er een tijdje niet van gekomen om hiermee verder te gaan. Totdat ik vorige week een mailtje vond in mijn mailbox van Open Archieven met als titel: Heeft u voorouders in Amsterdam? Pas na een paar dagen opende ik het mailtje, klikte op de link en vulde Geertjes naam in. En voilà, er opende zich een scan op mijn scherm waarop compleet vermeld stond waar Geertje werkte in Amsterdam, verschillende adressen met de namen van de families erbij waar ze werkte! Wat een verrassing!

Het gaat om verschillende adressen in de binnenstad van Amsterdam, binnen de grachtengordel, grote grachtenpanden die nu veelal winkels zijn. Ook staat bij haar aankomst in Amsterdam vermeld waar ze vandaan kwam: haar oom Adrianus Leonardus van Lammeren, de jongere broer van haar moeder! Dit heb ik in de archieven van Abcoude niet kunnen vinden. Ik ga dat uiteraard nog een keer nakijken. Maargoed, ze is dus door haar oom en tante opgevangen na het overlijden van haar beide ouders. Deze oom en tante hadden een dochter in de leeftijd van Geertje, wellicht dat daarom de keuze op hen is gevallen. Ik heb bij dit echtpaar nog geen andere kinderen gevonden, dus wellicht hadden zij er maar één en was er daardoor ruimte voor Geertje. Zij hebben haar opgevangen van begin 1900 tot eind 1905. In november 1905 werd ze ingeschreven in Amsterdam, ze was toen bijna 20 jaar. In juni 1906, ruim een half jaar later, vertrok ze naar Alkmaar. In Amsterdam had ze gewerkt op de Singel 468 bij de familie Allgauer (Duitse naam, net als Geertjes achternaam!) en daarna op de O.Z. Voorburgwal 88 bij de familie Brinkhof. Ook in Alkmaar heeft ze maar een half jaar gewerkt, aan de Kennemerstraatweg 99 bij de familie Hemming (als ik het goed lees). In december 1906 kwam ze terug naar Amsterdam, dit keer bleef ze tot juli 1908, anderhalf jaar dus en werkte bij de familie Boogaerts aan de Ceintuurbaan 292 en bij de familie Hulshof aan de Rozengracht 12. Daarna vertrok ze voor bijna twee jaar naar Abcoude om op 30-4-1910 weer terug te keren naar Amsterdam. Ze werkte daar tot haar huwelijk in mei 1912, bij de familie Verhagen aan de Haarlemmerstraat 47. 

 Ze bleef dus niet lang op hetzelfde adres, of dat een goed of een slecht teken is? Geen idee! Maar wel bijzonder leuk dat al deze gegevens bewaard zijn gebleven en dat ik nu dus toch weer meer weet over haar leven. Nu alleen nog ontdekken wat ze die bijna twee jaar in Abcoude gedaan heeft en waar ze verbleef. Het archief maakte daarvan geen melding, maar ik zal bij mijn volgende bezoek aan het archief in Breukelen de gezinskaart van Adrianus Leonardus van Lammeren eens lichten, kijken wat daarop te vinden is. Ik ben in ieder geval weer wat verder gekomen!

Het complete levensverhaal van Geertje vind je hier.

(Visited 112 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *