Jan Oudshoorn en Johanna Hoetmer, wellicht de oudste foto die ik heb

Jan Oudshoorn wordt geboren op 1 augustus 1841 in Nederhorst de Berg. Hij is de oudste zoon van Maarten Oudshoorn en Margaretha Hoetmer en vernoemd naar opa van vaders kant. Hij had een zusje boven hem, Maria Elisabeth, dat in 1844 op vijfjarige leeftijd overleed. Na hem werden nog twee kinderen geboren die niet oud werden, Jacob werd elf maanden oud en Margaretha twee maanden. Zij overleed in juni 1846. Bij of kort na haar geboorte van zijn zusje overleed zijn moeder in het kraambed. Zijn vader hertrouwde anderhalf jaar later met een oudere vrouw die overleed in 1860. Een klein jaar later hertrouwde vader weer. Uit dat huwelijk werd in 1863 nog een levenloos geboren kind geboren.

Johanna Hoetmer werd op 2 juni 1840 in Nederhorst den Berg geboren als dochter van Jan Hoetmer en Jannetje Lambooij. Ze was het vierde kind, ze had een zus en twee broers boven zich en na haar werd nog een jongetje geboren dat slechts een jaar oud werd en in 1845 nog een zus. De achternaam was misschien al opgevallen, Hoetmer. Zo heette de jong overleden moeder van Jan ook. Familie? Ja, familie. De moeder van Jan en de vader van Johanna waren broer en zus. Ze deelden dus een opa en een oma, of, kort gezegd, ze waren  neef en nicht. We hebben al gezien dat dat heel veel vaker voorkwam vroeger, er werd niet zo heel erg moeilijk over gedaan.

Jan en Johanna trouwen op 10 december 1869 in Nederhorst den Berg. Zoon Maarten werd in 1871 geboren. In 1873 volgde nog een zoon, Jan. Beide zoons keurig vernoemd naar de beide opa’s. Daarna volgt een zoon die Jacob genoemd wordt. Jacob is de naam van de gezamenlijke opa van Jan en Johanna. Dan volgt er nog een zoon die Johannes wordt genoemd, ik denk naar de andere opa van Johanna. Dan overlijdt zoon Jan op 7-jarige leeftijd. In 1881 wordt de enige dochter geboren, mijn overgrootmoeder Margaretha, vernoemd naar de jong overleden moeder van Jan. In 1885 volgt dan nog een zoon die weer Jan genoemd wordt, dezelfde naam als zijn eerder overleden broer. Ook deze Jan wordt niet oud, hij overlijdt op 12-jarige leeftijd in 1897.

Op 11 oktober 1898 overlijdt Johanna. Ze is dan 58 jaar oud. Haar oudste zoon is getrouwd en heeft al vijf kinderen, waar er nog vier van leven. Er zullen nog in ieder geval 26 kleinkinderen volgen waarvan in totaal elf jong overlijden. Jan Oudshoorn overlijdt op 5 november 1908, hij is dan 67 jaar.

(Visited 166 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *