Juich niet te vroeg

De avondklok is eraf! Vanaf vandaag mag je je weer vrij bewegen op straat na 22.00 uur. De avondklok, die er voor twee-en-een-halve week opgezet werd, is ruim drie maanden van kracht geweest.

Maar let op en juich niet te vroeg. De avondklok is er niet ‘af’, hij is niet afgeschaft. De regeling staat op hold, maar kan ieder moment weer opnieuw worden ingezet. De regering kan ieder moment besluiten weer over te gaan tot een avondklok, of een dagklok, voor tijdstippen die hen goeddunkt. De spoedwet is nog geldig tot 1 juni en mag in principe niet meer verlengd worden. Hij is aangenomen voor drie maanden met de restrictie dat hij één keer verlengd mocht worden. Nu is de vraag wat er gaat gebeuren.

Als er snel een nieuwe regering komt, is het aan hen om hier een beslissing in te nemen. Dit ligt echter niet voor de hand. De kabinetsformatie kon nog weleens heel lang gaan duren, bovendien is de kans behoorlijk dat dezelfde partijen weer in de regering komen. Het debat over de achtergehouden informatie inzake het kindertoeslagendebacle zou hierin nog weleens invloed op kunnen hebben, maar ik verwacht er niet teveel van. Waarschijnlijk gaat de oppositie heel erg hard roepen en dreigen, maar zeggen ze aan het einde: ”Nou, foei, nooit meer doen!” en blijft het daarbij.

Blijft de kwestie staan wat er gaat gebeuren met de coronawet, of spoedwet. Het lijkt mij sterk dat deze straks per 1 juni vervalt. Zeker nu de regering bezig is met quarantaineplichten voor mensen die vanuit het buitenland inreizen. De regels worden eerder strenger dan soepeler en het worden er steeds meer. Waarom nu nog een heel draconisch systeem optuigen om mensen in de gaten te houden die in het buitenland zijn geweest als je aan de andere kant de spoedwet per 1 juni laat vervallen? Nee, dat is niet logisch. Er zal dus een vervolg komen op de coronawet, en ik vrees dat die een definitiever karakter zal hebben. Mét mogelijkheid voor een nieuwe avondklok.

Nu is de avondklok eraf, de winkels zijn weer open, al is het nog steeds met beperkingen, en de horeca mag tussen 12.00 en 18.00 uur open, de terrassen dan. Er zal vast nog het één en ander versoepeld worden nu het weer beter wordt en het griepseizoen zo’n beetje achter ons ligt. Groepsgroottes, de verdere horeca, geniet ervan zo lang het duurt want het is vrijwel zeker tijdelijk.

Ik heb al geluiden gehoord, zo subtiel tussendoor, dat er afgelopen najaar te laat is ingegrepen om de ‘pandemie’ onder controle te houden. Ik ga er dus ook van uit dat er in september alweer maatregelen genomen gaan worden om de tegen die tijd geldende varianten in toom te houden. Preventief, zodat we niet weer de hele winter achter de feiten aan lopen. Zo zal het vast gebracht worden. Daar zal vast ook een avondklok bij horen.

Dus, geniet van je vrijheid in de avond zo lang deze duurt en juich niet te hard en niet te vroeg. Het tij is nog lang niet gekeerd.

(Visited 375 times, 1 visits today)

3 reacties

  1. Ik geniet er niet zo van voorlopig. Zo ben ik ook niet direct naar de kapper gehold. De terrastijd vind ik belachelijk. Te kort om eens lekker te genieten. Wij zijn koffiedrinkers met appeltaart, net als jullie. En soms een lunch. Wat mij betreft komen er nieuwe verkiezingen. Maar ik vermoed dat er gebeurd wat jij hierboven schrijft. Foei en nooit meer doen. Duhh.

    1. ik ben het helemaal met je eens, Elisabeth! Nieuwe verkiezingen, dat zou mooi zijn, maar ik vrees dat dat niet gaat gebeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *