Verbieden en verplichten

dit blog is geschreven in maart 2019, maar nog altijd actueel.

Verbieden, verplichten… het lijkt wel steeds meer een thema te worden in de hedendaagse maatschappij. Waar we ooit een tolerant en vrij land waren, of in ieder geval hadden we wereldwijd de naam tolerant en ruimdenkend te zijn, is de beweging nu geheel omgedraaid. Er schijnt een enorme behoefte te zijn aan regels. Willen mensen niet meer zelf nadenken? Willen ze in het grote boek der regels kijken wat er verboden en verplicht is zodat ze achteroverleunend daaraan kunnen voldoen? Waarom willen we niet meer zelf nadenken?

Een paar voorbeelden van heel recent. Natuurlijk de ‘klimaatverandering’. De kranten kopten heel groot dat nu voor 99% zeker is dat de klimaatverandering veroorzaakt wordt door de mens. Discussie gesloten. Op nu.nl mag er zelfs niet meer over gediscussieerd worden en ook op andere media kom ik het tegen: gelukkig, dit staat nu vast, dus daar hoeven we het niet meer over te hebben. Als je nu nog iets kritisch erover zegt, slaan ze je ermee om je oren: 99% van de wetenschappers is het erover eens dat het door de mens komt, wie ben jij om nog na te denken en te vinden dat het misschien anders kan zijn? Al gehoord hoe die 99% tot stand is gekomen? Het gaat om 10.257 wetenschappers die aan een onderzoek hebben meegedaan, 3.146 hebben gereageerd en uiteindelijk zijn er 79 gebruikt voor het onderzoek. Twee wetenschappers waren het niet met de stelling eens en zo was omgerekend 97% het er wel mee eens. Daarom laten we ons dus het zwijgen opleggen, om de enquêtes van 79 wetenschappers!

Dan natuurlijk de discussie of de muziek van Michael Jackson moet worden geboycot. De discussie over zijn vermeende misbruik van jongetjes speelt al dertig jaar, maar ik kan me niet herinneren dat er ooit eerder is geroepen om een boycot of dat er radiostations waren die worstelden met de vraag of ze zijn muziek nog wel willen draaien.

De roep om vaccineren te verplichten speelt al een tijdje. Dit is puur ingegeven door de angst dat een ongevaccineerd kind wel gevaccineerde kinderen kan besmetten, een verwaarloosbaar gevaar. Je kan mensen eenvoudigweg niet verplichten om inbreuk op hun lichaam te laten toestaan omdat het anderen angst inboezemt. Dit is nou precies waar de farmaceutische industrie naartoe wil, geen discussie, gewoon erin met de spuiten. Afgelopen week werd er ook weer een onderzoek gepubliceerd dat definitief zou afrekenen met het feit dat autisme veroorzaakt zou kunnen worden door de hulpstoffen die in vaccins zitten. En overal zag ik dezelfde zin weer terugkomen: mooi, dat is nu bewezen, die discussie kunnen we nu sluiten. Je mag nu dus niet meer sceptisch zijn over dit onderwerp. Terwijl een heel klein simpel onderzoekje van tien minuten al aan het licht bracht dat het onderzoek was gefinancierd door de Deense overheid en een Deens farmaceutisch bedrijf.

Het rookverbod. Gisteren vers van de pers, de ambtenaren in Veere mogen niet meer roken tijdens werktijd. Dit om een gezonde levensstijl te promoten. Komt er ook een beperking op het aantal keren dat je naar de koffie automaat mag? Een tijdklok op hoe lang je op je bureaustoel zit (zitten is het nieuwe roken)? Hoe vaak en hoe lang je naar het toilet gaat?

Het meest idiote wat ik las van de week is het kleuterdieet. We moeten kinderen van jongs af aan maar gewoon geen snoep en koek meer geven, dan hebben ze later minder kans om dik te worden. Regels regels… zo fijn dat we zelf niet meer hoeven na te denken, kijk in het grote regelboek: nee, je mag geen koekje, het staat in het boek.

Mensen, alsjeblieft, blijf zelf nadenken, diep van binnen weet je heus de antwoorden op alle vragen. En je hoeft anderen niet te overtuigen. We hoeven niet als 7 miljard mensen op deze planeet allemaal dezelfde mening te hebben. Er is heus ruimte voor verschillende meningen, daarmee breekt echt de derde wereldoorlog niet uit. Probeer je een beetje in te leven in een ander en te begrijpen waarom die wellicht een andere mening kan hebben. Probeer als het om de overheid en wetenschap gaat ook even verder na te denken. Wat zijn hun belangen? Vaak zijn geld en macht de onderliggende drijfveren. We kunnen heus met zijn allen vredig naast elkaar leven, ook als we ons niet allemaal aan dezelfde regeltjes houden. Voor mij is dit goed, maar voor jou werkt dat misschien net niet helemaal lekker en heb jij iets anders nodig. Dat kan. Echt.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *