De top kindernamen van 2023

Hij is er weer! Het overzicht van de meest gekozen namen van 2023. Vorig jaar was ik er helemaal klaar mee en wilde ik langere namen zien in de lijst. Dat is niet gelukt. De langste namen in de top 20 zijn maar liefst zes letters lang: Olivia en Sophie. Bij de jongens komen we niet verder dan vijf letters. Ook wilde ik de namen Emma, Julia en Noah uit de top 10. Is ook niet gelukt. Julia en Noah staan weer op 1, Emma is gezakt naar nummer 4. Over de naam Sophie zullen we het maar niet hebben, want daar ben ik ook klaar mee. 

Maargoed, de namen van 2023. Top 5 bij de meisjes: Julia, Olivia, Mila, Emma en Sophie. Bij de jongens Noah, Luca, Lucas, Liam en Levi. De voorletter L rules, zullen we maar zeggen. Ik vind zelf de letter L ook een mooie klank hebben, net als de J, zachte klanken, daar hou ik van. Maar ik hou ook wel van een beetje originaliteit. En daar schort het behoorlijk aan bij de moderne ouders. Als we kijken in de lijst zie ik weinig schokkends. De naam Elin op 17 en Maeve op 20. Maeve vind ik een voorloper van de nieuwe namen. Wel kort, maar niet zo simpel Nederlands, Maeve is een Ierse naam. Bij de jongens zien we dat de One Direction fans moeder worden! Liam is natuurlijk al veel langer populair, maar ineens hebben we Zayn op 15! Zou leuk zijn als de namen Louis, Harry en Niall ook nog op gaan duiken! Zayn is vooral populair in de provincies Zuid-Holland waar hij op nummer 2 staat en Flevoland (nummer 3) en Noord-Holland (nummer 9). 

Dat kijken naar populaire namen per provincie is wel echt leuk. Je zou denken dat Friesland daarin vooral een eigen koers vaart, en dat doen ze ook wel, met bij de jongens vier namen met een J in de top 10: Jurre, Jens, Jesse en Jelte, en bij de meisjes Lieke, Mare en Silke. Opvallender is eigenlijk de conservatieve provincie Zeeland, waar Cornelis op nummer 3 staat en Maria en Cornelia op 8 en 10. Flevoland is dan weer de andere kant op een afwijker, met Jan op 1 bij de jongens. In dit geval geen conservatisme, maar modernigheid, schat ik. Bij de meisjes staat Hailey op nummer 1. Leuke combi voor een jongen en een meisje: Jan en Hailey. En er staat een naam in de lijst die mij opvalt, namelijk de nummer 6: Lina. In Brabant staat deze naam op 10. Landelijk vinden we hem op 21. Lina, ik vind hem opvallend en ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Voor mij is deze naam een achtervoegsel in namen als Evelina, Carolina, Jacqueline, Paulina, en dan is het meestal ‘Line’. Om hem als losstaande voornaam te gebruiken… Ik vind hem wat niksig, betekenisloos. Als ik de betekenis opzoek, is er in het Nederlands ook geen betekenis bekend. In het Arabisch betekent de naam ‘lief en zacht’. Die betekenis past ook wel, -line verzacht een naam. Dus in die hoek moeten we het meer zoeken, denk ik. De naam Mohammed komt bijvoorbeeld niet in de top 20 voor omdat er zoveel schrijfwijzen zijn dat hij versplinterd in de lijst voorkomt. Als alle schrijfwijzen bij elkaar opgeteld zouden worden, zou hij op nummer 2 staan!

Nu hebben we daar natuurlijk vaker last van. De schrijfwijzen. Moet je Sophie, Sophia, Sofie en Sofia allemaal apart tellen? En Saar, Sara en Sarah? Dat doen we, terecht, wel en dat vertekent wel een beetje. Sofia en Sophie staan in Noord-Holland bijvoorbeeld op 4 en 5. In Utrecht staan Nora en Noor op 1 en 2. 

Vorig jaar pleitte ik voor klassieke, lange namen en ik moet zeggen, we moeten wel een stukje de lijst doorscrollen, maar daar zijn ze dan toch: Isabella (53), Charlotte (97), Emilia (99), Rosalie (109), Amélie (133), Victoria (150), Johanna (170), Josephine (177) en Elisabeth (192). Bij de jongens: Benjamin (23), Alexander (88), Arthur (91), Louis (toch!) (106), Oscar (106), Johannes (115), Laurens (120) en Jonathan (169). Ow, en Valentijn op 256! Die heb ik nog wel op mijn lijstje gehad ooit, maar ik vond hem toch wat té. En dan moet je de vader ook nog overtuigen.

Allemaal potentiële stijgers voor 2024! Ik ben positief gestemd!

(Visited 52 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *