Het natuurpark Thingvellir

Voordat we op pad gaan naar het natuurpark Thingvellir (Þingvellir) genieten we van het ontbijt in het restaurant van het farmhotel, al kijkend naar de koeien. Heerlijke pannenkoekjes, zelfgebakken kruidkoek, verse skyr met bruine suiker…

Dan op pad naar Thingvellir. Dit is een natuurpark waar de continenten samen komen. De Noord-Amerikaanse plaat ligt hier tegen de Euraziatische plaat aan en ieder jaar wijken de platen ongeveer 2 centimeter uit elkaar waardoor de vlakte van Thingvellir is ontstaan. Er is een met water gevulde kloof (Silfra) waar je kunt snorkelen, het water is er zo helder dat je 100-150 meter ver kunt kijken. De kloof is op zijn diepst 63 meter! Het water in deze kloof komt gedeeltelijk van de waterval Öxarárfoss, maar het meeste water komt uit een bron onder de kloof en van water dat onder de lavavlakte door stroomt. Vandaar dat het water hier slechts 2 graden is. En dan te bedenken dat bij Geysir, dat vijftig kilometer verderop ligt, het water met 80-100 graden uit de grond komt!

ijsland

Öxarárfoss is schitterend, zeker omdat het vriest vandaag, wat ervoor zorgt dat een deel van het water in de waterval bevriest. We genieten een tijdje van het uitzicht en lopen een stuk tussen twee rotswanden naar een uitzichtpunt verderop. Met de auto rijden we langs het meer tot we aan het water staan, wat is het hier prachtig! Deze vlakte is een belangrijke plek in de geschiedenis van IJsland. Heel vroeger al kwamen de boeren hier samen voor onverleg, werden er plannen gemaakt, getrouwd en gevierd en ook tegenwoordig nog, als er iets belangrijks gebeurt, is het hier. De onafhankelijkheid van IJsland werd er in 1943 uitgeroepen.

ijsland

Voor ons is het weer tijd om verder te rijden, we gaan naar ons hotel bij het vliegveld omdat we morgen weer naar huis gaan, maar eerst bezoeken we nog de beroemde Blue Lagoon. Het water wordt van een diepte van 2000 meter opgepompt en is 38-40 graden. Het zoute water is wit en bevat algen en magnesium. Een bijzondere ervaring. Helemaal rozig komen we in ons hotel aan. De laatste stop. Morgenochtend vroeg de auto weer inleveren en naar het vliegveld vanwaar we weer terugvliegen naar Nederland. Met driehonderd foto’s en herinneringen voor het leven. Het was een heel bijzondere vakantiereis met mijn dochter.

(Visited 68 times, 1 visits today)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *