Op weg naar de testsamenleving

Als we nu niet heel hard op de rem trappen, belanden we in een testsamenleving. Willen we dat? Willen we ervan uitgaan dat iedereen een lopende virushaard is totdat het tegendeel bewezen is? Voor nu dan, want morgen kun je wel weer dodelijk gevaarlijk zijn voor je medemens. Willen we daar naartoe? Dat je niet meer op je eigen gevoel kunt vertrouwen als je je goed en fit voelt? Dat je daarvoor eerst een test moet doen? Is dat echt wat we willen? Je kunt daar bijna alleen maar ‘nee’ op antwoorden. En bedenk dan ook dat als deze testmaatschappij eenmaal in het zadel zit, hij echt niet meer zo snel weggaat. Geloof je echt dat Hugo 925 miljoen geeft aan een stichting die de sneltesten bij evenementen gaat regelen, gewoon alleen voor deze zomer en dat het daarbij blijft? Als je dat denkt, weet ik niet of je verder moet lezen.

We zijn bang gemaakt. Bang voor een virus. Door het iedere dag opnoemen van cijfers, besmettingscijfers, bezette IC bedden. Dagelijks wordt de angst gepromoot voor besmetting, voor dood. En ondanks dat we weten dat mondkapjes niet werken, dat 98% van de mensen zonder noemenswaardige problemen door een coronabesmetting heen komt, zijn we toch bang gemaakt. Iedere dag weer, al een jaar lang. Het is bijna nog het enige onderwerp in het nieuws. Hoeveel mensen ken jij die corona gehad hebben? Hoeveel daarvan hebben restverschijnselen? Hoeveel gingen er dood? Bij een virus dat zo’n angstpromotie kent als covid-19 zou je denken dat toch minstens de helft van alle mensen die je kent er heftig ziek van is geweest en zou er minstens tien procent van moeten zijn overleden. Dat verwacht je tenminste als je in het nieuws hoort en leest hoe gevaarlijk het wel niet is. Dat zou je verwachten bij alle maatregelen die genomen zijn. De sluiting van de horeca, de mondkapjes, de social distancing. En het testen.

Het testen ja. In de tweede helft van vorig jaar kwamen ze, de teststraten. Als paddestoelen uit de grond. Eerst mocht je alleen testen bij klachten en, ondanks dat Rutte benadrukte nog nooit te zijn getest omdat dat geen zin heeft als je geen symptomen hebt, wordt er ook driftig getest door mensen die inderdaad geen symptomen hebben. Je kunt steeds vaker zelfs niet meer bij je huisarts terecht als je je niet eerst met een wattenstaaf tot aan je hersenen in je hoofd laat porren.  De huisarts ja. Dat is diegene die vorig jaar in de eerste golf als eerste zijn deur hermetisch sloot voor zijn patiënten. De huisarts die bij één van de eerste groepen hoorde die gevaccineerd zijn. Diezelfde huisarts wil zijn patiënten niet meer zien als ze niet eerst getest zijn. Het is een grof schandaal. Er zijn veel mensen die om uiteenlopende redenen zich niet laten testen. Je zal maar tachtig zijn, geen auto hebben en naar een teststraat vijftien kilometer verderop moeten. Wil je daar iemand anders voor lastig vallen? En wat als je positief test? Wat geeft dat voor problemen voor degene die naast je zat in de auto? En dan is er nog een grote groep die principieel tegen testen is. Ik voorzie dat hier heel veel problemen uit voort gaan komen. Veel mensen zullen de zorg gaan mijden. Ik zie het om me heen al gebeuren.

En dan de sneltesten. Dat wordt groot uitgerold in het onderwijs. Het is de bedoeling dat onderwijzend personeel in het basisonderwijs, het vervolgonderwijs en speciaal onderwijs zich twee keer per week preventief, thuis, gaat testen. Ditzelfde gaat gelden voor kinderopvang die zich binnen schoolmuren bevindt en in een later stadium voor de kinderopvang buiten school. Er wordt zelfs onderzocht of dit ook kan gaan gelden voor gastouders. De leerlingen en personeel in het hoger onderwijs en op het MBO kunnen begin mei beginnen met het sneltesten. Het wordt gebracht alsof het de normaalste zaak van de wereld is en het wordt gebracht alsof het moet. Dat is niet zo. Dit is vrijwillig en als we niet naar een testsamenleving toe willen, is het van het grootste belang dat zoveel mogelijk mensen gaan weigeren om hieraan mee te werken. Gewoon weigeren. Niet doen. Misschien dat dit een periode wat problemen oplevert, maar als we voet bij stuk houden en de groep groot genoeg is, zullen ze er rekening mee moeten houden.

En dan levert dat sneltesten ook nog geen voordelen. Marc Bonten zei in het AD onder andere dat hij bang is dat mensen, na een negatieve sneltest, zich minder goed aan de maatregelen gaan houden en dat dat absoluut niet de bedoeling is. “Een negatieve test zou geen enkele consequentie mogen hebben”. Ik heb ook al gelezen dat een negatieve uitslag van een sneltest niets zegt. In ieder geval is het zo dat de huisarts niets doet met deze uitslag. Die wil dat je naar een GGD teststraat gaat voor je bij hem in de praktijk komt. Dus sneltesten worden niet betrouwbaar geacht. Waarom dan toch deze test in het onderwijs en voor evenementen (en wat nog meer over een paar maanden)? Puur om de angst erin te houden. Om je in te prenten dat je corona kunt hebben zonder dat je het zelf in de gaten hebt, dat je iemand kunt besmetten zonder zelf ziek te zijn en er dus misschien wel verantwoordelijk voor kunt zijn dat iemand dood gaat door jouw toedoen.

Zo ver zijn ze al met ons gekomen. Dat we geloven dat we een ander kunnen doden terwijl we ons kiplekker voelen. Dat heeft een jaar corona angstporno al met ons gedaan. Doe je mee om deze trein te stoppen? Weiger om je te laten testen, draag geen nutteloos mondkapje, gebruik je gezonde verstand. Want ik durf er niet over na te denken waar die denderende trein heen rijdt.

(Visited 303 times, 1 visits today)

2 reacties

  1. Let op, testmateriaal is vaak behandeld met Etyleen Oxide. Geen goed idee omdat bij je hersenen te laten. Fact Check wees me erop dat er GEEN parasieten in testmateriaal zitten. Dat zijn enkel zwarte levenloze draadjes.

    Voorts wordt de test bereidheid van de bevolking aangespoord.. Evenwel als de toegangsvoorwaarde een negatieve test is. Zonder een controle groep, is het een schijnvertoning van wetenschap.

    1. ik las al iets over meer gevallen van hersenvliesontsteking door het vele testen… het is een heel erg vies, naar verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *